Здравейте,

Ползвала съм 2 години платено майчинство, след това 40 дни платен отпуск. Веднага след това ми се наложи да използвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. в размер на 11 месеца. Сега работодателя иска да използвам още платен отпуск, въпросът ми полага ли ми се платен отпуск за 11 месеца неплатен и 2 месеца платен отпуск?
Благодаря много. А има ли възможност да я съкратят поради намаляване обема на работа?
Счетоводителя е този, който поставя твърдението, а работодателя му се доверява на 100%
Работодателя е съгласен за двата месеца платен отпуск, но мисли че ако разреши ползването на платения, после няма да има право да пусне неплатения, затова търся и нормативен документ, за да му докажа ако е възможно това.
Здравейте,
При мен се появи следния казус - Съпругата ми трябва да се върне на работа след изтекли две години майчинство, но се налага да ползва и третата си година неплатен. Въпросът ми е: Възможно ли е тя да ползва първо платения си отпуск от 40 дни и след това да пусне молба за неплатения? Кой нормативен документ мога да приложа в доказателство?
Благодаря!
Благодаря ви за отговора. Бях назначен на минимална работна заплата. Това за 7 дневния срок го знаех, но работодателя ми е прекъснал договора по-рано, а последния месец е водил, че ми е изплащал обезщетение за оставане без работа. Кофтито е, че аз ходих на работа, а се оказва, че вече ще имам санкция за закъснението. Както и да е регистрирах се в Бюрото по труда месец по-късно. Но ако не съм в тежка заблуда за този месец, за който получавам обезщетение уж за оставане без работа и без това нямаше да получа нищо. Сега се опитвам и да си попълня заявлението за обезщетение в сайта на НОИ и ако пак не бъркам там трябва да посоча, че съм получил такова обезщетение въпреки, че не съм. Видях всичко описано в трудовата книжка. А в заповедта за прекратяване пише, че съм получил това обезщетение по-рано. Т.е. в заповедта пише, че съм без работа от 4.07.2017 и отдолу е описано, че ми е изплатено обезщетение по чл.222, ал.1 от КТ. В трудовата книжка е описано, че обезщетението е изплатено от 04.07 до 04.08? Обърквам се съвсем? Незнам защо това обезщетение фигурира и на двете места и да не би сега да имам проблем с НОИ.
Здравейте,
Започнах първата си работа на 03.07.2016 г.  Освободен съм от поради намаляване обема на работа на фирмата на 04.07.2017. Изплатено ми е и обезщетение за оставане без работа от 05.07.2017 до 05.08.2017. Въпросът ми е: Имам ли право на обезщетение и в какъв размер ще е то?